טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

CBT

אחד הטיפולים הנפוצים בימינו לכל מי שסובל מדיכאון, הפרעות חרדה ובעיות נפשיות נוספות הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי – CBT, כשמטרת הטיפול הינו לשנות דפוסי חשיבה בעייתיים שגורמים למטופלים לנזק מתמשך. ההצלחה של הטיפול תלויה בעיקר בשיתוף פעולה של האדם עם המטופל. המטופל יצטרך לעשות שיעורים ומשימות שיינתנו לו מהמטפל. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו סוג של טיפול פסיכותרפי שעוסק בהווה על מנת לפתור בעיות שקיימות כעת כשהטיפול גם מוגבל בזמן, זאת להבדיל מהטיפול המסורתי שעוסק בעיקר בחוויית שקרו בעבר.

למי מיועד הטיפול?

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוכח כאפקטיבי כטיפול עבור מנעד של בעיות נפשיות, כגון: דיכאון, OCD, הפרעות חרדה, פוביות, הפרעת פוסט טראומה והפרעות אכילה. להפרעות מסוימות פותחו טיפולי CBT אינדיבידואלים ומטפלים הוכשרו במיוחד עבור הפרעות מסוג אלה. לכן, במקרים מסוימים יש לקבל טיפול ממטפל שמומחה בהפרעה הספציפית.

כמה זמן אורך טיפול CBT?

אחד היתרונות בטיפול CBT שהוא טיפול ממוקד ולא ארוך והוא מצריך בממוצע כ- 14 מפגשים בין המטופל למטפל. לאחר תקופה של הפסקה, אם קיים כאמור צורך, אפשר לקיים כמה מפגשי ריענון שבהם המטופל חוזר על כמה מפגשים או מקבל פתרון ספציפי לבעיה קיימת.

במה טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מתמקד?

לטיפול CBT יש שתי נקודות התרכזות –

  1. קוגניציה – הצורה שהמטופל חושב.
  2. התנהגות – הדרך שהמטופל פועל.

שתי נקודות אלה משתלבות לרוב יחד. לפעמים יש דגש על נקודה אחת ולפעמים הדגש הוא על הנקודה השנייה. מבחינת החשיבה, טיפול CBT בנוי על הרעיון שמטופלים מעניקים לסיטואציה קיימת להשפיע על תגובתם הרבה יותר מהסיטואציה עצמה. מה שאדם חושב על עצמו או על האנשים שסביבו על העתיד שלו – כל אלה יעצבו את התפיסה שלו, האופן שהוא יגיב ישפיע גם על איך שהוא מרגיש. גם כשאופן החשיבה לא נכון, ולא מסייע לו, הוא עדיין ימשיך לדבוק בה. בטיפול העבודה היא בעיקר על כך שיש עיוות בדפוס החשיבה ועל השינוי של אותו דפוס חשיבה.

אחד מהעיוותים הפופולריים בחשיבה, שבדרך כלל ניצבים מול אותן בעיות פסיכיאטריות שונות, תהייה הנטייה להכללה – השלכה של שלל מסקנות ממצב אחד לכל מצב שיכול להיות דומה לו. עוד עיוות הינו חשיבה אפוקליפטית – לחשוב רק על הדבר הכי רע שיכול ועשוי לקרות.

למשל, אדם שמפחד לא להצליח במבחן. הוא יתחיל לחשוב על מצב שהוא נכשל במבחן עצמו וימשיך משם לכך שהוא נכשל גם בקורס ולא מצליח לעבור את השנה עד לכך שהוא נאלץ לעזוב את הלימודים שלו ואת התואר. כתוצאה מכך הוא לא מצליח לשרוד כלכלית, כולם מתרחקים ממנו והוא נאלץ לעבוד במשהו שהוא לא אוהב וגם את זה בקושי הוא מוצא וכן הלאה. ודאי שזה מקרה שיכול לקרות, אולם יש עוד הרבה תרחישים אחרים בדרך והם הרבה יותר אופטימיים. לאדם רגיל מובן שיש כאן דמיון מופרז הרבה ממה שעשוי להיות במציאות – שילוב של הכללה עם חשיבה כאוטית.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מטרתו לשנות את דרכי החשיבה הללו ולתת אלטרנטיבות הרבה יותר פסימיות בעזרתן המטופל יוכל להתמודד עם בעיות שונות.

המאמר נכתב בשיתוף אורי פוקס – מטפל CBT מוסמך לחרדות, דיכאון וביטחון עצמי

אהבתם את המאמר? שתפו!
דילוג לתוכן